Κυκλάδες

Γαύδος, Κρήτη – παράδεισος για τους κατασκηνωτές

gavdos

Η Γαύδος, είναι ένα μικρό νησί στη μέση του Λιβυκού πελάγους, που βρίσκεται 26 ναυτικά μίλια νότια από τη Χώρα Σφακίων. Με μόνιμο πληθυσμό περίπου 60 κατοίκους, είναι ένας εκπληκτικός συνδυασμός βράχων, αμμόλοφων και παρθένων παραλίων, ώπου ο ταξιδιώτης βρίσκεται σε άλλη εποχή.

Μακριά από αυτό που θεωρείται ένα τεχνολογικά προηγμένο κόσμο, με μια πλούσια και συναρπαστική ιστορία, το τοπίο και τον πολιτισμό, το νησί προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες που αναζητούν την αυθεντικότητα, τον αυθορμητισμό και την επαφή με τη φύση και τους ανθρώπους.

Ανήκουν στο νομό Χανίων, αποτελεί μια κοινότητα με τις γύρω νησίδες και είναι μέρος της επαρχίας Σελίνου.

Είναι τριγωνικό σχήμα, με έκταση 27 τ.χλμ. Το έδαφός της είναι απλό και ημι – βραχώδεις και το κλίμα υποτροπικό, με λίγα ντους ψιλής βροχής.

Η Γαύδος είναι το νοτιότερο νησί στην Ελλάδα και το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης είναι το ακρωτήρι Τρυπητή (βόρεια 34 ° 48'07 " ανατολικά 24 ° 07'35 "), η οποία παρουσιάζει μια όμορφη σύνθεση από στοές, κατάδυση στη θάλασσα.

Το νησί έχει υποστηρίξει μόνιμο πληθυσμό από τη Νεολιθική εποχή. Ο τόπος έχει δει πολλές χρήσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που έχει ενέπνευσε το ενδιαφέρον. Η Γαύδος έχει μερικές φορές αναγνωριστεί ως χώρος του μυθικού Ωγυγία όπου ηΚαλυψώ κράτησε τον Οδυσσέα ως φυλακισμένο.

Το λιμάνι για παράτυπες Ferries είναι Καραβέ και η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί. Το νοτιότερο χωριό που κατοικείται είναι τα Βατσιανά, με συνολικό μόνιμο πληθυσμό 2 άτομα.

Σήμερα, εκτός από το λιμάνι Καραβέ, υπάρχουν τρία χωριά στο νησί: Καστρί (η πρωτεύουσα ), τα Βατσιανά και την Άμπελο.

Η Γαύδος είναι ένα χαμηλό, αμμώδες νησί και έχει φυτά όπως πεύκα και κέδρους. Το νησί είναι γεμάτο με υπέροχες αμμώδεις παραλίες, όπως το Σαρακήνικο, Άγιος Ιωάννης, Ποταμός, Λαυρακάς, Τρυπητή και τη βοτσαλωτή παραλία του Κόρφου, όλα εκ των οποίων έχουν πρόσφατα βραβευτεί με το « Χρυσός Αστερίας ».

Η Γαύδος έχει πάνω από 3000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Γι 'αυτό μην ξεχάσετε να πάρετε γυαλιά ηλίου, καπέλο και ένα ισχυρό αντηλιακό.

Να θυμίσουμε ότι οι τουριστικές εγκαταστάσεις και συνδέσεις με το λεωφορείο είναι πολύ βασικό. Η Γαύδος είναι ένα πολύ δημοφιλές μέρος για κατασκήνωση και πεζοπορία. Γι 'αυτό φροντίστε να πάρετε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα. Επίσης χρήσιμο για παραμονή μερικών ημερών θα είναι ένας φακός, μαχαίρι και πιρούνι, ηλιακό σύστημα επαναφόρτισης εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, πρώτες βοήθειες (το φάρμακό σας), και μια πυξίδα.

Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τη Γαύδο μόνο για μια ημερήσια εκδρομή ( που φθάνουν στο μεσημεριανό γεύμα και αναχώρηση το απόγευμα), θα μπορούσατε να δείτε είτε την παραλία Σαρακήνικο ή Κόρφου για μια βουτιά. Φυσικά μπορείτε επίσης να μείνετε στη μικρή παραλία κοντά στο Καραβέ. Αν σκέφτεστε για παραπάνω, να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλά καταλύματα που έχουν κάνει τις κατάλληλες ανακαινισεις ώστε να είνα λειτουργικά.

Αν μείνετε τη διάρκεια της νύχτας μπορείτε να σχεδιάσετε ένα πολύ ωραίο ταξίδι στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, στο Ακρωτήρι Τρυπητή. Θα πρέπει να φύγετε από την Κόρφο νωρίς το πρωί γύρω στις 8:00-8:30 και να περπατήσετε κατευθείαν από την παραλία στη νότια κατεύθυνση.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή για μια διανυκτέρευση βρίσκεται η παραλία του Αγίου Ιωάννη. Μπορείτε να φτάσετε στην όμορφη παραλία από το Σαρακήνικο ή από Λαυρακά. Παίρνει περίπου 1 ώρα από το Σαρακήνικο. Αυτή η μεγάλη και βαθιά παραλία είναι αρκετά εντυπωσιακή και έχει θέα στο νησάκι Γαυδοπούλα, με την Κρήτη στο παρασκήνιο.